(Scroll down to read about us!)

About Selim’s Restaurant

Historik

I hjärtat av Norrköpings innerstad slår den orientaliska pulsen, med dofter från Mindre Asien och färger som skimrar av varma röda toner. Likt en bro mellan kontinenter, möts Öst och Väst i det turkiska köket.

För Selims Restaurang börjar det redan 2008 när Selim Kalpak från Bandhagen vinner Grill-SM med sina berömda grillspett och kurdisk sallad. 2014 öppnar Selims Restaurang i Norrköping och har sedan dess slagit succé bland stadens livsnjutare. Det turkiska köket har gjort stormentré.

Vi passar på nu att berätta om denna förnämliga matkultur med anor från svunna tider. Anatolien, som utgör Turkiets stora landmassa i Mindre Asien, angränsar till Balkan i väst, Persien till öst, Kaukasusbergen i norr och den Syriska öknen till söder. En värld i sig självt, utgör Turkiet ett nav för influenser längs Sidenvägen, Bosforen och de Tre Haven. Ett perfekt läge för ett kulinariskt imperium.

Som tur är behöver vi inte resa långt på karavanerna för att få ett smakprov av sultanernas palatskök i Istanbul. I hjärtat av Norrköpings innerstad slår vår puls på några minuters gångavstånd från stadens köpcenter.

Hos Selims skämmer vi bort våra gäster med överdåniga portioner mat och en smaksensation olikt något annat, i mysiga och varma lokaler. Hos oss är alla våra gäster sultaner för en dag. Varmt välkomna!

Svea Rike och det turkiska köket

Sveriges första möte med Turkiet började redan under 1700-talets början när Karl XII vistades i det Osmanska riket. Där har den berömda legenden om kåldolmarnas och köttbullarnas inträde i det svenska köket sin egentliga början.

Det äldsta nedskrivna belägget för att dolmar har tillagats i Sverige är ett recept på just “Dolma” i Cajsa Wargs berömda kokbok från 1765 års upplaga, tillagade på orientaliskt vis med vinblad, nötfärs och pressad citron. Receptet finns bevarat i original på det Kungliga Biblioteket i Stockholm.

Enligt en obekräftad teori var det svenska soldater som tog med sig såväl maträtten som namnet (“dolma” är turkiska för “fylld”) från Bender i Moldavien eller Edirne, båda orter i dåvarande Osmanska riket där kungen och armén uppehöll sig under längre tid.

Andra importer från samma tid tros vara bruket av kaffe (från turkiskans “kahve”), maträtten köttbullar (köfte).

Enligt en alternativ teori kom rätten till Sverige med de turkar som medföljde svenskarna från Osmanska riket till Sverige för att se till att de stora lån som svenskarna hade tagit betalades tillbaka. Även om det är oklart exakt hur rätten tog sig till Sverige under det tidiga 1700-talet så är det klart att vanan att laga vinbladsdolmar kom hit i samband med kungens mer än fem år långa exil i det Osmanska riket.

Our Specialty

At Selim’s we have chosen to focus on the great centerpiece of Turkish cuisine – Kebap. Kebap is better known as the family of grilled meat dishes, often prepared and cooked on skewers. With many years of experience, Chef Selim Kalpak knows precisely how the best kebap is made. Only the finest ingredients and produce are used and these are traditionally cooked over a bed of charcoal.

We would like to take this moment to also inform our readers that the Turkish cuisine is a vast universe in itself with a plethora of local specialties. In this huge melting pot of family recipes and local delicacies, we have made a careful selection of dishes available in our menu, which best reflect the restaurant tradition in the Western world, yet can be prepared and cooked without compromising on authenticity. The art of Turkish cooking is a cultural institution which often is best enjoyed locally, especially in a Turkish household.

Our Logotype

With roots in the Eastern city of Diyarbakir, our logotype reflects an ancient crossroad. Diyarbakir has seen the rise of many cultures and peoples, among them Babylonians, Assyrians, Armenians, Persians, Greeks, Romans, Kurds and Turks and has thus throughout the course of history acquired many names, such as Tigranocerta, Amida and Kara Kala.

The two stylized lions are derived from the facade of a citadel tower from the Saljuq era (1000-1300 AD) which is only a part of the enormous citadel walls and moat of Amida.

The background is a depiction of the primordial struggle between a lion and a bull, originally taken from the stucco of a mosque, the Ulu Camii of Diyarbakir or Mizgefta Mezin a Amedê. This structure too dates from the Saljuq era.

The iconography speaks of the region’s timelessness, its multifaceted history and the local population’s reputation for hospitality – But above all else, owing to its station as a historic crossroad of civilizations, it is culinary hub with influences taken from all directions. Akin to a beloved child, Diyarbakir also holds many names.

Kitchen Staff

  • Berat Kalpak
      Berat KalpakKöksbiträde
    • Selim Kalpak
        Selim KalpakKöksmästare
      • Hasiba Muminovic Kalpak
          Hasiba Muminovic KalpakKassör och servitör
        • Anwar Hajar
            Anwar HajarKöksbiträde
          • Henok Kesete
              Henok KeseteKök och servis
            • Bilal Kalpak
                Bilal KalpakGrillkock

              (Scroll up to the top or use the top-cursor to the far right to see our video clip!)

              Kontakta oss

              Frågor? Ställ dem här :)

              Not readable? Change text. captcha txt

              Start typing and press Enter to search